”Första högerbudgeten”

I morgon blir en bättre dag.” Så avslutade statsministern sin regeringsförklaring när riksdagen öppnade förra veckan. Att döma från budgeten som finansministern presenterade idag finns det ett stort mått av optimism hos regeringen. Kampen mot inflationen är vunnen och med ett reformutrymme på 60 miljarder har regeringen för första gången sedan man tillträdde ett utrymme att sätta sin tydliga prägel på finanspolitiken. 

Mer visionär budget med tydlig högerlutning
Tidigare budgetar har varit återhållsamma och fokuserat på inflationsbekämpningen. Nu, när krisen tycks vara avvärjd, är det en annan mer visionär budget med tydlig högerlutning som presenteras. Klassisk högerpolitik med skattesänkningar blandas med konservativa satsningar på rättsväsende och försvar. 

Alla partier får något att visa upp
Det är tydligt att alla partier i regeringsunderlaget fått utrymme att leverera på löftena man gav sina väljare för två år sedan. Sverigedemokraterna får sitt återvandringsbidrag. Liberalerna får en tioårig grundskola. Kristdemokraterna får stora satsningar på elsystemet och nya steg mot kärnkraft. Men mest nöjda är nog ändå Moderaterna som både får omfattande satsningar på rättsväsendet och efterlängtade skattesänkningar. Skattesänkningarna var direkt nödvändiga för Moderaterna. Om de hade uteblivit hade förra årets kritik mot Svantesson framstått som en vårvind i jämförelse. 

Viktiga segrar för underlaget och för enskilda partier
Trots framgångarna är det tydligt att budgetförhandlingarna inte varit en dans på rosor. Regeringen har sakta insett att det inte går att öka stödet i opinionen utan en trovärdig klimatpolitik, vilket bland annat visas av reduktionspliktens överraskande återtåg som garanterat smärtade en hel del hos både sverigedemokrater och i vissa moderatled. Att regeringsunderlaget lyckades enas om detta får ses som en viktig seger, oaktat sakfrågan. 

De opinionsmässiga effekterna av budgeten återstår att se. Sannolikt kommer det inte bli någon betydande uppgång på kort sikt, men det lägger en grund för regeringen att bygga vidare på det EU-politiska mantrat ”Säkrare, grönare och friare” även på den inrikespolitiska spelplanen och sikta högt mot valet 2026. Återstoden av mandatperioden kommer att präglas av kampen om vem som bäst kan styra Sverige in i framtiden. Just nu ser det ut som att högerpolitiken skaffat sig momentum. 

Johan Flodmark, Manager

Håll dig uppdaterad!

Skriv upp dig för att få vårt nyhetsbrev. Då får du också vårt kalendarium Politiska Dagar, med de viktigaste omvärldshändelserna.

facebook-paues-aberg
linkedin-icon-paues-aberg