Ett drygt dygn efter valnatten ägnades Paues Åbergs Frukostklubb helt åt det politiska läget. Under tisdagsmorgonens seminarium Svenska folket har valt – vad händer nu och vad betyder resultatet för dem som vill påverka politiska beslut? medverkade Magnus Wallerå, partner på Paues Åberg och tidigare statssekreterare (C) i statsrådsberedningen och Theodor Paues, partner och grundare på Paues Åberg. Samtalet modererades av Malin Johansson, manager på Paues Åberg.
Rummet var fullsatt och publiken lyssnade intensivt när Magnus och Theodor lade fram tankar och perspektiv efter valnatten.
Gick det att förutse valet 2018? Att sia om ett helt resultat är förstås omöjligt – men Malin Johansson inledde morgonen med att konstatera att det går att komma med kvalificerade gissningar. Vid Paues Åbergs femårsfirande ett halvår tidigare tippade gästerna valresultatet som med facit i hand låg mycket nära sanningen.
Något som faktiskt gick att veta på förhand var att valresultatet skulle bli otydligt. Men att det skulle bli riktigt så här komplicerat var det dock ingen som anade, poängterade Magnus Wallerå. På valnatten såg det för en stund ut att kunna bli dött lopp mellan blocken:
”Inte ens en decemberöverenskommelse skulle kunna hantera ett helt jämnt valresultat. DÖ byggde på att ett block skulle vara större än det andra”, menade Magnus.
Vad utmärkte 2018 års valrörelse? Socialdemokraterna och Moderaterna gick bakåt trots att de båda slutspurtade. Vi blev återigen påminda om att valrörelsen är ett utmärkt läge för små partier att valspurta, oavsett om partiledaren heter Bengt Westerberg (Folkpartiet 1985), Annie Lööf (Centerpartiet 2014) eller Ebba Busch Thor (Kristdemokraterna 2018).
En försvagad regering, som Sverige förväntas få, betyder också ett helt nytt läge i svensk politik. Magnus menade att regeringen inte lär hålla i fyra år och kommer präglas av kortsiktigt tänkande. Samtidigt kommer den inte vara riktigt så handlingsförlamad som många tror. Regeringen kan styra genom alltifrån förordningar och regleringsbrev till kommissioner och samverkansprogram.
Theodor Paues instämde och beskrev att det framöver finns ett intressant utrymme för den som vill påverka politiska processer. Theodor lyfte fram tre distinkta roller:
1. Debattören som syns i samhällsdebatten, lyfter sina frågor och pekar ut konfliktlinjer.
2. Experten som bidrar med fakta.
3. Den som tillhandahåller en arena för diskussion snarare än att själv företräda en distinkt linje.
Theodor menade att de två senare, mer lågmälda lobbyisterna har en ljus framtid. När politiken är upptagen med annat finns utrymme för sakliga experter och personer som förmår lyfta upp fakta, förslag och erbjuda arena för konstruktiv diskussion.
Vi på Paues Åberg riktar ett varmt tack till alla som deltog under Frukostklubben!