”Kan M vinna både stad och land?”

Moderaterna vann valet 2022 till stor del tack vare ett starkt stöd på landsbygden. Det kostade väljare i storstäderna. Om partiet ska kunna behålla regeringsmakten efter nästa val behöver man vinna tillbaka storstadsväljarna. Frågan är om det är möjligt, undrar Erik Raita.

I valet 2022 tävlade flera av partierna om landsbygdsväljarna. M, SD, C, KD och till och med V försökte alla på olika att hitta och driva frågor som skulle locka väljarna utanför städerna. Detta har bland andra Henrik Oscarsson och hans kollegor vid Göteborgs universitet skrivit om i sin valanalys.

För ett stort parti som Moderaterna finns här en inneboende spänning. De frågor som kan locka storstadsväljare riskerar att stöta bort väljare på landsbygden och vice versa. Detta var tydligt i de senaste valet. Moderaterna tappade stort i storstäderna i valet 2022 mycket beroende på samarbetet med Sverigedemokraterna, men också till följd av partiets policy och agerande i många frågor med ett starkt fokus på klassiskt hårda lösningar, såsom utökat försvar, hårdare och längre straff och bidragstak. Progressiva väljare fokuserar i större utsträckning på mer omsorgsfulla tillvägagångssätt, såsom bistånd, tidiga insatser mot barn i riskzon och en fungerande välfärd.

När Moderaterna samlades till Sverigemötet i Karlstad den 13–15 mars blev det tydligt att denna balansakt mellan hårt och mjukt och stad och land engagerar allt fler inom partiet. Ett av de seminarier som jag fann mest intressant var ett om hur partiet ska vinna progressiva väljare i storstäderna som MUF, Moderatkvinnorna och Öppna Moderater tillsammans arrangerade.

Slutsatserna från diskussionen var flera, men panelen enades om att värderingsfrågor och ett tydligare fokus på att integrera snarare än att bara säkerställa låg migration är två delar av lösningen. Om detta skulle bli den politik som partiet möter väljarna med 2026 kommer det inte nödvändigtvis kullkasta nuvarande positioner, men definitivt kräva nya tag inom socialpolitiken, utbildningspolitiken och arbetsmarknadspolitiken och framför allt en ny, samlande berättelse.

Detta är ingen filosofisk diskussion som berör några få i partiets periferi. Tvärtom. Ytterst handlar det om partiets plats som näst största parti i svensk politik, Ulf Kristerssons roll och regeringsmakten. Ny politik ska formas och det brukar innebära att det finns en öppenhet för nya idéer och nya förslag.

ERIK RAITA, Manager på Paues Åberg

Håll dig uppdaterad!

Skriv upp dig för att få vårt nyhetsbrev. Då får du också vårt kalendarium Politiska Dagar, med de viktigaste omvärldshändelserna.

facebook-paues-aberg
linkedin-icon-paues-aberg