”Mitt i krisen fortsätter den politiska vardagen”

Som tidigare utredare och tjänsteman i Regeringskansliet är jag imponerad över hur extremt snabbt regeringen fattat flera mycket långtgående beslut, från lagar som förbjuder större offentliga tillställningar till stöd i mångmiljardklassen till näringslivet.

För det är inte alls så det brukar fungera. Eller ens är tänkt att fungera.

Att lagförslag måste vara noggrant utredda slås fast i Sveriges grundlagar. Det är en stolt tradition i den svenska byråkratin, med anor ända från stormaktstiden på 1600-talet. Den har överlevt många kriser och krig.

En sådan noggrann utredning tar normalt flera år. Regeringen brukar tillsätta dessa så kallade statliga offentliga utredningar (SOU) när den behöver hämta in ytterligare kunskap för att kunna fatta beslut i en politisk fråga. Ofta kommer dessa utredningar fram till att en eller flera lagar behöver ändras.

Det är ingen liten verksamhet vi talar om. Just nu sitter nästan 3 000 personer i 120 olika utredningar och klurar på vitt skilda uppdrag – allt ifrån att öka konkurrensen i bostadsbyggandet till att stärka rätten till personlig assistans. Flitigast är Justitiedepartemenet som har 28 utredningar i gång, med Finansdepartementet och Socialdepartementet som goda tvåor med drygt 20 vardera.

De allra flesta av dessa utredningar kommer sannolikt arbeta vidare, trots krisen. Och nya utredningar kommer att tillsättas medan krisen pågår.

De kan leda fram till ny lagstiftning och ändringar i befintliga lagar, och kan antingen hjälpa eller stjälpa förutsättningarna för verksamheter och ibland hela samhällssektorer att verka och utvecklas. Det är viktigt att komma ihåg det, och inte låta sig uppslukas av det extraordinära läget. Även idag gäller regeln att den aktör som är villig att satsa tid och resurser har goda förutsättningar att påverka de beslut som rör den egna verksamheten. Var ute så tidigt som möjligt i lagstiftningsprocessen. Det är under utredningens arbete det finns ett öppet fönster för den som vill bidra till politikernas kunskap om hur samhällsreformer bör utformas. Ju längre den politiska processen går, desto mer stängs fönstret.

Vill du veta mer om utredningar och komma igång med ditt lobbyingarbete? Kontakta Martin Persson, manager på Paues Åberg, tidigare huvudsekreterare i den Parlamentariska public service-kommittén, för ett förutsättningslöst möte.

Och ladda gärna ner vår guide till hur du påverkar utredningar: Så påverkar du en offentlig utredning!

Håll dig uppdaterad!

Skriv upp dig för att få vårt nyhetsbrev. Då får du också vårt kalendarium Politiska Dagar, med de viktigaste omvärldshändelserna.

facebook-paues-aberg
linkedin-icon-paues-aberg