”Nu avgörs allt”

Regeringen Kristersson har klarat av sitt första regeringsår och Tidöpartierna strax presenterat sin andra budget. Nu inträder mellanvalsperioden – två år av arbetsro innan det återigen är dags för valrörelse och nya reformagendor. Eller? Det är lätt att invaggas i tron att politiken nu sluter sig inåt och att det därmed inte är lönt att vare sig lyssna eller försöka påverka. Min bild är den rakt motsatta. Nu avgörs allt.

Hinner man leverera vallöftena

En konkret regeringsplattform som Tidöavtalet är en stor tillgång för en regering. Men också en börda i så måtto att politiker bedöms utifrån om du kan hålla vad du lovar. ”Den värsta oron för statsministern är inte att hans politik får skäll från oppositionen. Ulf Kristerssons största problem är att hinna genomföra den utskällda politiken”, sammanfattade Tomas Ramberg det nyligen i DN.

Utredningsresurser skjuts nu till för att hinna leverera Tidöavtalets punkter. Men mycket av det svåra återstår. Att formulera utredningsdirektiv kan vara jobbigt, men då kan du alltid skjuta de svåraste frågorna på framtiden. När utredarna radar upp sig utanför Rosenbad för att slutrapportera kommer Tidöpartierna behöva ta ställning i de riktigt svåra frågorna. Hur ska man förhålla sig till havsbaserad vindkraft? Ska kontrollen av friskolorna skärpas? Böndernas djurhållningsregler lättas på?

Hantera kriserna

När Margot Wallström slutade som utrikesminister förklarade hon att ministerjobbet består av ”sånt man ärver, sånt som händer och det man själv vill göra.” Jag tror hennes efterträdare skriver under på den turordningen. Många är de arbetstimmar som försvunnit på Turkiet och koranbrännare, inflation och räntor, torka följt av översvämningar, dödsskjutningar och sprängdåd. I krishanteringen försvinner tid man velat lägga på sin reformagenda. Men krishantering kan också bygga förtroende. Se på Stefan Löfven efter terrordådet på Drottninggatan eller under coronapandemin. I krishanteringen ligger stora utmaningar, men också möjligheter för statsministern.

Hur bildas regering nästa gång

I sitt sommartal liknade Jimmie Åkesson Tidöavtalet vid silvertejp. ”En utmärkt tillfällig lösning, men inget permanent.” Efter nästa val kommer SD kräva att sitta i regeringen, eller gå i opposition. Detta gör att regeringsfrågan kommer stå i fokus även nästa valrörelse. Ska SD då permanent placera sig till höger? Kan Liberalerna sitta i regering med SD? Kan S och SD närma sig varandra? Om detta tas inga snabba beslut och analyserna och debatterna pågår internt i alla partier.

Vad ska nästa regeringsplattform innehålla

Tidöavtalet skrevs inte främst där på slottet. Listorna med förslag som partierna hade med sig formulerades flera år tidigare, i arbetsgrupper, på kongresser eller i möten med organisationer och företag. Detta är ingen oviktig insikt. Förändringar som nu drivs igenom vad gäller kärnkraft, friskolor och arbetskraftsinvandring är resultatet av opinionsbildning som ligger flera år bakåt i tiden. Motsvarande processer sker just nu i dagens oppositionspartier.

Så vad ni än gör. Sluta inte kommunicera era budskap, driva opinion eller träffa politiker. För det är nu som allt, precis allting avgörs.

Oskar Magnusson, Director

Håll dig uppdaterad!

Skriv upp dig för att få vårt nyhetsbrev. Då får du också vårt kalendarium Politiska Dagar, med de viktigaste omvärldshändelserna.

facebook-paues-aberg
linkedin-icon-paues-aberg