”Riskfyllt att ropa testballong” 

Vad menar egentligen Socialdemokraterna med att ta tillbaka den demokratiska kontrollen? Vilken vikt ska vi tillmäta arbetsgruppernas förslag? När och hur kan vi påverka? Om frågor hade nio liv så skulle dessa överleva längst. I detta inlägg ska jag ägna mig åt den sista frågan. 

Socialdemokraterna lyfter i sin eftervalsanalys fram två möjliga förklaringar till valresultatet 2022. En är att partiets prioriteringar inte i tillräcklig grad fylldes med konkret politiskt innehåll. Den andra är att partiet inte förmådde anpassa sig till en debatt som kom att präglas av akuta plånboksfrågor. Det är bland annat dessa insikter som fick Socialdemokraterna att tillsätta elva interna arbetsgrupper som ska förnya partiets samhällsanalys och presentera politiska lösningar med sikte på 2030. 

Flera arbetsgrupper har nu presenterat sina förslag och en hel del har gett eko i samhällsdebatten. Partitidningen Aktuellt i Politiken konstaterade att, citat, ”Inte på flera decennier har ett politikutvecklingsarbete inom Socialdemokraterna fått så stor uppmärksamhet som de arbetsgrupper som nu kommer med reformförslag. Återstår att se vilka som finns kvar efter partikongressen 2025.”

Den sista meningen är central. För ingenting av det som föreslagits är ännu beslutat. Även om flera arbetsgrupper har varit tongivandebetyder det inte att partiet behöver omfamna politiken. Samtidigt finns det en tendens hos vissa bedömare att avfärda nya förslag som anses ”orealistiska” som testballonger. Visst händer det titt som tätt att partier testar idéer, men att ta för givet att så alltid är fallet är en riskfylld strategi för den som är verksam på områden som kan bli föremål för politiska beslut. Vilken politik som Socialdemokraterna ska gå till val avgörs på partikongressen som går av stapeln den 28 maj–1 juni 2025. 

Jag har genom åren haft flera roller och uppdrag för Socialdemokraterna inom Regeringskansliet, riksdagen och Region Stockholm. Här är mina tre viktigaste råd till de aktörer som vill bidra till att utveckla och förnya politiken:

  1. Tänk in det lokala: Det är vanligt att överskatta den nationella nivån och underskatta den lokala. När arbetsgrupperna nu jobbat färdigt kommer förankringen i kommuner och regioner blir viktig. Gör inspel till motioner. Reformer av lagstiftning kräver ofta att det finns ett politiskt tryck, inte minst underifrån och inifrån partiet.
  1. Följ debatten: En annan sak att tänka på är att vissa frågor kan ha förlorat sin aktualitet till kongressen eftersom motionerna skickas in cirka ett halvår tidigare. Det motsatta kan också inträffa, att en fråga som troligen inte skulle hamna i fokus gör det på grund av nya förutsättningar. Förutsättningarna skiftar snabbt. Som påverkansaktör bör du löpande omvärldsbevaka och känna in stämningen inför kongressen. Genom att anpassa budskapen utifrån kontexten ökar chansen att sätta de egna frågorna i fokus.
  1. Underhåll dina relationer: Säkerställ att beslutsfattare i ditt nätverk löpande får inspel inför och under kongressen. Det ger dem de bästa förutsättningarna att argumentera för just den fråga som ni tycker är viktig. 

Malin Appelgren, Director

Håll dig uppdaterad!

Skriv upp dig för att få vårt nyhetsbrev. Då får du också vårt kalendarium Politiska Dagar, med de viktigaste omvärldshändelserna.

facebook-paues-aberg
linkedin-icon-paues-aberg