Socialdemokraternas partistyrelse vill att tvånget för regioner att tillämpa lagen om valfrihetssystem (LOV) bör avskaffas och att LOV bör avskaffas i primärvård och äldreomsorg. Även om det inte är tal om ett totalförbud så bör näringslivet räkna med att Socialdemokraterna går i en riktning mot ökad offentlig kontroll, skriver Malin Appelgren.
När Socialdemokraterna nu samlas till kongress i Göteborg, är den interna enigheten större än på många år. Det är inte svårt att förstå den politiska drivkraften bakom parollen om att ”ta tillbaka den demokratiska kontrollen”. Den fångar en stark samhällsstämning: en känsla av ojämlikhet och bristande kontroll och som bland annat grundar sig i vad man anser är en obalans mellan offentlig och privat regi.
Mätningar visar att ökad demokratisk kontroll klingar positivt hos S-väljarna, men även i vissa borgerliga led. Men frågan är vad den betyder i praktiken och i olika delar av landet. Att ett visst återtagande i egenregi sker i Region Stockholm ter sig logiskt utifrån att 60 procent är privat, men så ser det inte ut i resten av landet.
Partistyrelsen anser, som många av motionärerna, att tvånget för regioner att tillämpa lagen om valfrihetssystem (LOV) bör avskaffas och att LOV bör avskaffas i primärvård och äldreomsorg, med förbehållet att kommuner och regioner inte bör förbjudas att använda sig av privata utförare. Man framhåller att det bör vara upp till väljarna i varje kommun och region att avgöra i vilken utsträckning de vill komplettera offentligt drivna verksamheter med privata alternativ.
Partistyrelsens förslag speglar den rådande synen hos flertalet regionråd ute i landet där man ser på privata utförare som ett ”komplement” som ska användas efter behov. Det finns dock betydligt mer ingripande förslag, exempelvis föreslår Stockholm stad att man vill verka för en avmarknadisering. Umeå kommun vill se en avkommersialiseringsutredning.
Mycket talar för att partistyrelsens skrivning för stöd, men för privata vårdgivare och väljarna är det fortsatt svårt att förstå hur det konkreta utfallet kommer bli i respektive kommun och region. Den privata sektorn spelar en betydande roll i utförandet av hälso- och sjukvård i Sverige och i på vissa håll i landet en integrerad del i vårdekosystemet. Ett abrupt avskiljande kan bli både dyrt, riskabelt och inte minst vara negativt ur patienthänseende.
Även om det exakta utfallet ännu är oklart, bör näringslivet förbereda sig på att Socialdemokraterna rör sig i en riktning mot ökad offentlig kontroll. Trots att partistyrelsens förslag inte innebär ett totalförbud mot privata aktörer, förändras förutsättningarna för deras verksamhet i grunden.