Till helgen är det dags för en av årets volymmässigt största politiska händelser – Moderaternas årliga Sverigemöte. Mötet, som efter två år i Örebro respektive Karlstad, arrangeras denna gång i Stockholm för första gången och samlar över tvåtusen moderata politiker från alla nivåer över hela landet.
Valet 2022 ses av många internt i partiet som en framgång. Trots att valresultatet inte ledde till några jublande bad i fontänen på Sergels Torg så uppnåddes de viktigaste målen: att få bilda regering och möjligheten att visa att det går att bygga en fungerande majoritet med borgerliga partier och Sverigedemokraterna. Det kommer att bli ett bestående arv.
Innebär det att Moderaterna mår bra nu? Jag ser två saker som talar för ett jakande svar, men även ett stort frågetecken.
- Partiet lyfter i opinionen. Regeringen har nu blivit varm i kläderna och levererar steg för steg förslag som Tidöpartierna lovat. Det stärker Moderaterna. Opinionssiffrorna har över tid återhämtat sig och i flera mätningar under våren har partiet varit större än Sverigedemokraterna. Samtidigt har statsministerns förtroendesiffror ökat. Utmaningen här är att det fortsatt går betydligt sämre för Moderaterna bland kvinnliga väljare och att de direkt svaga siffrorna i storstäderna inte återhämtat sig lika snabbt.
- Internationellt fokus gynnar partiet. De geopolitiska spänningarna fortsätter att dominera världspolitiken. Det i kombination med sommarens val till Europaparlamentet och Sveriges färska Natomedlemskap, och allt som kommer med det, gör att de internationella perspektiven kommer att vara med oss under hela året. Det brukar traditionellt gynna Moderaterna.
Frågetecknet för Moderaterna är om partiet förmår att förnya sig. Detta är en risk för alla partier i regeringsställning. Vi såg under framför allt regeringens Reinfeldts andra mandatperiod hur idéerna sinade och den interna politikutvecklingen stannade av. Denna risk kan naturligtvis regeringen Kristersson heller inte utesluta. Den högljudda debatten om könstillhörighetslagen har ställt Moderater mot Moderater. Det är fortfarande för tidigt att säga om det är relaterat till partiets interna ideutveckling.
När jag besöker Sverigemötet kommer jag därför att lyssna på talen och seminarierna för att försöka få en uppfattning av vägen framåt. Det lär bli en utmärkt temperaturmätare för hur det står till med det största regeringspartiet. Arbetslinjen, skatterna, företagandet, tillväxten, entreprenörskapet, förutsättningarna att investera i Sverige och en känsla av optimism och frihet skulle kunna vara delar av ett sådant initiativ. Vilket blir det nya Moderata projektet?